• logo
  • osnovna stranica
  • Sudska policija
    Republike Srpske

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • O nama
  • Istorijat
  • Osnivanje i istorijat sudske policije RS

    Osnivanje i istorijat Sudske policije Republike Srpske

    Sudska policija Republike Srpske osnovana je Zakonom o Sudskoj policiji Republike Srpske 2002. godine. Istim zakonom uređene su njene nadležnosti, organizacija, djelokrug rada i ovlaštenja, dužnosti i prava sa posebnim osvrtom na disciplinsku i materijalnu odgovornost, način sticanja činova, ocjene rada i druga pitanja od značaja za organizaciju i rad Sudske policije Republike Srpske.

     

    Sudska policija Republike Srpske uspostavljena je u okviru sudske vlasti Republike Srpske i kao takva ima zadatak da osigura provođenje načela nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, odnosno da pravosudnim institucijama i nosiocima pravosudnih funkcija stvori neophodno potreban sigurnosni ambijent, da obezbijedi efikasan rad i nesmetano funkcionisanje pravosuđa. Isto tako, u cilju ostvarivanja svojih nadležnosti i ovlaštenja neposredno sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske,  kazneno-popravnim zavodima u Republici Srpskoj, Sudskom policijom Federacije Bosne i Hercegovine, Sudskom policijom Brčko Distrikta.

     

    Novi Zakon o Sudskoj policiji Republike Srpske donesen je 2011. godine, a 2016. godine, donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Republike Srpske. Na osnovu navedenog zakona donesen je Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u Sudskoj policiji Republike Srpske, kojim zakonom je Sudska policija podijeljena u 7 organizacionih jedinica i to:

     

    -          Uprava Sudske policije koju čine direktor Sudske policije, Inspektorat i Interventna jedinica

    -          šest okružnih centara Sudske policije – Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Istočno Sarajevo, Trebinje i Prijedor

     

    Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u Sudskoj policiji, sistematizovano je 255 radnih mjesta i sistematizacija nije u potpunosti popunjena, jer danas u Sudskoj policiji radi 212 zaposlenih.

     

    Sudska policija Republike Srpske pored ličnog zaduženja opreme i naoružanja posjeduje i drugu sofisticiranu opremu potrebnu za izvršavanje poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, kao što su namjenska službena vozila za sprovođenje lica, uređaje za detekciju metala, uređaje za pregled vozila, sisteme video nadzora i sisteme radio veza.

     

    U cilju što kvalitetnijeg izvršavanja visokorizičnih i najsloženijih poslova i zdataka iz djelokruga rada Sudske policije Republike Srpske 2010. godine je formirana Interventna jedinica Sudske policije Republike Srpske, čiji službenici su obučeni,  osposobljeni i opremljeni za izvršavanje najsloženijih poslova i zadataka iz nadležnosti Sudske policije.

    4095 PREGLEDA
    • 1 - 1 / 1
    • 1